Taronja (Tarragona)

1,50€

1. ¿Quines són les propietats nutritives d’una taronja ecològica?

Tenen gran quantitat de vitamina C i propietats antioxidants. A més, en el cas de la taronja ecològica el valor nutritiu de la fruita no ha estat alterat, al no augmentar la quantitat d’aigua retesa en les cèl·lules vegetals, s’obté un aliment amb major contingut mineral i orgànic. Aquesta situació beneficiosa per a nosaltres ha estat provocada per la producció respectuosa amb el medi, amb adobats orgànics i sense tractaments de síntesi.

2. ¿Quines són les diferències amb una taronja de conreu convencional?

La taronja ecològica conté un 23% més de vitamina C que les de conreu convencional. La dosi de vitamina C diària recomanada per als adults entre 20 i 75 anys és de 60 gr. Per aconseguir-ho necessitaríem consumir 100 gr. de suc de taronja o 200 gr. de mandarina ecològica, amb el conreu convencional necessitaríem augmentar aquesta dosi en 50 gr. més que en ecològic.

(Trobareu totes les comparatives entre taronja ecològica i convencional en el llibre de la Dra. MºDolores Raigón “Alimentos Ecológicos Calidad y Salud” pàg. 147-152, distribuït per SEAE)

3. ¿Quin és el millor moment per a la recollida de la taronja?

Quan està en el punt de sucre i acidesa adequats. S’agafen unes taronges del camp, es trau el suc i es mesura el sucre en un refractómetre; després de neutralitzar el suc, es trau l’acidesa en una bureta, una cop aconseguides ambdues unitats, es compararan en una taula de mesurar i el resultat ens indica si les mandarines i taronges están a punt per a la collita.

4. ¿Aquestes primeres taronges que estan verdes és perquè no estan madures?

Al començament de la temporada influeix molt la temperatura. Algunes varietats de mandarines són les primeres que eixen al mercat i després la taronja navelina. Necessiten que refresque per a que la pell agafe color, poden estar madures per dins amb el sucre corresponent, però per fora totalment verdes. En el mercat convencional es cullen verdes, es posen en la càmera entre quatre o cinc dies i es “desverdixen”, utilitzen per a açò etilé i CO2. En els processos naturals que utilitza Aigua Clra, esperarem fins que la pell agafe color, açò fa que comencem la campanya més tard.

¿ Quan de temps es poden conservar les taronges?
Aquestes taronges són més resistents a les alteracions en el periode de postcollita, ja que no es realitza cap tractament al magatzem. Segons la Dra. Raigon, amb les taronges ecològiques, a partir de la semana nº13 comença a degradar-se el fruit, les taronges navelines tenen 5 setmanes de vida mitja més que els fruits de producción convencional.

S’aconsella guardar-les en un lloc de la casa on la temperatura siga estable. Els canvis de temperatura fan malbé qualsevol tipus d’aliment.

Preu:1,50€